Runnersblock? Zo start je weer met hardlopen - Personal Fit Club

Er zijn een groot aantal redenen om te gaan hardlopen; het is gewoon super goed voor je hele lichaam en je weerstand. Helaas is het voor veel mensen best lastig om consequent daadwerkelijk de veters vast te binden en deur uit te rennen. Deze mentale barrière noemen we een runnersblock. Het uit zich meestal na een paar keer hardlopen en zorgt ervoor dat veel mensen het niet volhouden. Dit is natuurlijk jammer en daarom gaan we in deze blog in op dit bekende verschijnsel uit de wereld van het hardlopen én hoe je er overheen komt.

 

Hoe ontstaat een runnersblock? Een situatieschets

Waar gaan de meeste nieuwe hardlopers de fout in? Er zijn een aantal oorzaken, maar veruit het grootste probleem is gewoon de een onrealistische ambitie. De meeste mensen zijn helaas niet super fit, maar zien prachtige beelden van de olympische spelen en denken dat met een paar uur hardlopen zij dit ook kunnen. Al snel komt dan de realiteit om de hoek kijken en neemt de motivatie af.

De meeste mensen zitten elke dag meer dan 8 uur op kantoor en woon-werkverkeer is ook nog eens 1-2 uur. Dat is elke dag tien uur stress en dingen doen die je misschien liever niet doet. Geen wonder dus dat je bij thuiskomst de kracht niet kunnen opbrengen om iets actiefs te doen. De meesten van ons moeten dan nog met de kinderen spelen, eten maken, familie bellen en vroeg naar bed zodat we morgen weer opnieuw kunnen beginnen.

Het is geen wonder dat we de weinige tijd die we hebben, besteden aan het kijken naar herhalingen op tv of gewoon lekker op de bank hangen. En het is ook geen wonder dat zovelen van ons ’s avonds een makkelijke maaltijd pakken, omdat dit lekker snel klaar is. We gebruiken ons lichaam nauwelijks. We brengen uren achter elkaar door in een voorovergebogen, zittende houding en starend naar een scherm. We slapen niet optimaal en we eten niet optimaal. Uiteindelijk worden we hier ziek van.

Als dan de realisatie indaalt dat er iets niet helemaal goed gaat in het leven, is het tijd voor verandering. Dus denken we aan sporten en diëten. Een trainingsprogramma kan gebaseerd zijn op cardio, krachttraining of een combinatie hiervan. Vol goede moed gaat men proberen 4-5 avonden een uur te trainen. En bij goed sporten hoort ook gezond eten, dus wordt er gekeken naar minder calorieën innemen.

Dus we gaan calorieën minderen, bijhouden en gezond koken. Maar wacht! Veel mensen vergeten hierbij dat ze amper energie hadden om mee te beginnen en dat de fitheid ook niet echt top was. Om dan nu toch uren van intensieve inspanning aan je dag toe te voegen en minder te gaan eten, is wellicht niet het beste idee. Hierdoor komen veel mensen er vrij snel achter dat het niet werkt en niet vol te houden is.

Energie is hierbij het grootste probleem. Als je geen energie hebt om te trainen, dan ga je niet trainen. Zo simpel is het. Dus als je probeert een zeer ambitieus trainingsprogramma af te werken, dan is de kans groot dat het vrij snel mis gaa, wat super demotiverend is. En dan is de keuze voor lekker op de bank zitten in plaats van de deur uit rennen snel gemaakt en heb je de bekende runnersblock.

 

De vele voordelen van hardlopen

Fitness gaat helaas voor veel mensen voornamelijk over afvallen. Echter, als je je alleen maar richt op afvallen, zul je merken dat je snel ontmoedigd raakt en dat je slechte keuzes kunt maken met betrekking tot je dieet en je training. In plaats daarvan moeten alle vormen van fitness en training erop gericht zijn om je beter te voelen en gezonder te maken. Als je echt fitter wordt, zul je merken dat het veel gemakkelijker is om vol te houden wat je doet en zul je merken dat je lichaam er bijna als een neveneffect uit gaat zien zoals jij dat wilt.

Ga niet hardlopen om er goed uit te zien – geniet gewoon van het feit dat je er steeds beter uit gaat zien als je lekker aan het rennen bent.

Het grote voordeel van hardlopen is dus wat het doet voor je gezondheid. En het doet heel veel voor je gezondheid. Uiteraard verbetert hardlopen je cardiovasculaire conditie en je energie. Niet alleen je hart verbetert, maar ook je mitochondriën en alle andere energiesystemen in je lichaam. Dit betekent simpelweg dat je minder snel moe wordt.

Dat geldt of je nu sport, touwtje springt of een lange wandeling maakt. Bruce Lee liep elke dag kilometers hard en de reden die hij daarvoor opgaf was dat je niet kunt verwachten een goede vechter te zijn als je al moe bent na een paar stoten! Hetzelfde geldt voor tennis, voetbal en rugby. En zelfs gewoon een drukke dag of stressvol woon-werkverkeer. Als je 10 kilometer kunt hardlopen, wordt al het andere ineens heel gemakkelijk.

Maar hardlopen heeft nog veel meer specifieke en wetenschappelijke voordelen. Het eerste wat hardlopen doet, is de grootte van je linker hartkamer vergroten. Dit is het deel van je hart dat zuurstofrijk bloed opslaat en vervolgens door je lichaam pompt. Hoe sterker en groter dit wordt, hoe meer bloed je door je lichaam kunt transporteren met minder hartslagen.

Dit is een voordeel dat exclusief is voor steady state cardio zoals hardlopen – het gebeurt niet bij moderne vormen van HIIT. Wat die grotere linker hartkamer betekent, is dat je nu op elk moment meer zuurstof en voedingsstoffen aan je lichaam kunt afgeven. Dat betekent niet alleen als je hardloopt, maar ook als je slaapt en werkt. Dit betekent dat je elke ochtend energieker wakker wordt en dat je overdag langer wakker en alert kunt blijven.

Heb je je ooit afgevraagd wat je zou kunnen bereiken met een uur meer productiviteit? Die toegenomen kracht in je hart betekent ook dat je hartslag minder hard hoeft te werken. In plaats van in overdrive te gaan om te proberen je bloed door je lichaam te pompen, kan je hart het veel rustiger aan doen en nog steeds meer dan genoeg leveren van wat je nodig hebt, waar je het nodig hebt.

Wat betekent dit? Het betekent dat je nu een lagere hartslag in rust (RHR) hebt. Dat is belangrijk omdat een lage hartslag in rust gecorreleerd is met een laag cortisol niveau – cortisol is het stresshormoon. Met andere woorden, als je hart gezond is, ben je minder fysiologisch geprikkeld op elk moment van de dag. Dat betekent dat je je veel frisser en veel meer uitgerust voelt, zelfs als je eigenlijk niets aan het doen bent. Het betekent dat je stressvolle gebeurtenissen in je leven veel gemakkelijker aankunt en dat je veel beter slaapt (de kwaliteit van je slaap wordt grotendeels gemeten aan de hand van hoe sterk je hartslag daalt).

Dit betekent ook dat je bloeddruk lager zal zijn (omdat bloeddruk het resultaat is van de viscositeit van je bloed en de kracht waarmee je hart pompt). Dat resulteert weer in een veel lagere kans op een hartaanval, beroerte of andere incidenten die geassocieerd worden met een hoge bloeddruk. Als je dit combineert met een lager lichaamsgewicht, heb je over het algemeen veel minder kans om ziek te worden.

Als bonus, een verlaagde cortisol betekent dat je een hoger testosteron zult ervaren. Voor mannen betekent dit dat je meer spiermassa en vetverlies zult zien. Veel mensen blijven weg van hardlopen omdat ze denken dat ze er dun van worden en dat ze spieren zullen verbranden. Het klopt dat ‘myostatine’ gelinkt is aan hardlopen en dit is inderdaad een stof die zorgt voor de afbraak van spieren. Maar hardlopen maakt je voor de rest van de tijd ook meer anabool door je te helpen efficiënter te rusten. Dat betekent dat het de spiermassa daadwerkelijk kan vergroten. En dit wordt nog versterkt door de toename van testosteron die samenhangt met een verbeterde hartslag variabiliteit. Voor zowel mannen als vrouwen is hardlopen eigenlijk ook een heel goede manier om spiermassa in de benen op te bouwen.

Dit is op zich al aantrekkelijk, maar het leidt ook tot nog meer vetverlies en nog meer spieropbouw (daarom wordt ons verteld dat we nooit een beendag moeten overslaan!). Vrouwen die een ‘fitnessmodel’-achtig figuur willen krijgen, MOETEN echt hardlopen. Want je verliest cellulite niet door vet te verliezen – je verliest het door strakker te worden. Als je gaat hardlopen, krijg je veel stevigere en strakkere billen.

Al deze veranderingen hebben verbazingwekkende gevolgen voor je humeur. Dit is wat er gebeurt als je het stresshormoon verlaagt en het lichaam krijgt dat je altijd al wilde! Maar het is ook wat er gebeurt als je de ‘runner’s high‘ ervaart. Hardlopen stimuleert het vrijkomen van endorfine, de natuurlijke antidepressiva en pijnstillers. Ze doden de pijn en geven je een opgetogen gevoel zoals niets anders.

Dit wordt nog versterkt door het feit dat hardlopen je in staat stelt om je omgeving te verkennen en meestal gaat het om hardlopen door natuurschone locaties. Dat kan een bos in de buurt zijn of een park – hoe dan ook, talloze onderzoeken hebben aangetoond dat meer tijd doorbrengen in de natuur stress vermindert en zelfs de creativiteit verbetert. Als je de meeste tijd doorbrengt in een lawaaierige, stedelijke omgeving, dan is dit een geweldige manier om even te ontsnappen en je er een stuk beter door te voelen! Buiten in de zon zijn is ook goed voor je gezondheid.

Bij Personal Fit Club vinden we een dit een van de grootste voordelen van hardlopen; gewoon lekker buiten de omgeving verkennen! En dat is nog niets vergeleken met het ongelooflijke gevoel van prestatie dat je krijgt als je persoonlijke records behaalt. Hardlopen is een van de meest pure vormen van zelfverbetering en een uitstekende kans om jezelf uit te dagen en te testen.

Je dwingt jezelf voortdurend om verder en harder te gaan en het is een fantastische manier om mentale vastberadenheid en veerkracht te ontwikkelen. Als hardloper is niets meer een onoverkomelijke uitdaging. Je begint te leren dat je gewoon steeds een beetje verder moet gaan om de finish te halen. Zo is het met hardlopen en zo is het met elke andere uitdaging die het leven je voor de voeten werpt.

 

Ga er op uit

Hardlopen is gezond en een geweldige manier om te genieten van de wereld buiten je woonkamer. Het heeft ook veel voordelen voor de gezondheid en zorgt ervoor dat je hormonen aanmaakt om je eigen high te creëren! We begrijpen dat er veel dingen zijn die een runnersblock kunnen veroorzaken, maar we hopen dat deze blog je eroverheen helpt en dat je weer zin krijgt om je hardloopschoenen aan te trekken.

Als je vragen hebt over hardlopen of een runnersblock, dan helpen onze personal trainers je natuurlijk graag. Ga naar de contactpagina, of kom langs in een van onze trainingsstudio’s.