Personal Fit Club probeert je voor te lichten over allerlei verschillende aspecten van sport en bewegen.
We bloggen over voeding, trainingstypen, activiteiten en meer. Vandaag vertellen we je graag wat over schoeisel, zodat jij een goede keus kunt maken in de aanschaf en er het langst plezier van hebt.
Gespecialiseerd schoeisel
Onze voeten zijn soms een onderbelicht gedeelte van ons lichaam. We zorgen onvoldoende voor de nagels of letten niet goed op de eeltvorming.
Toch sta je de hele dag op je voeten en ook de meeste sporten doe je staand. Denk aan tennis, fitness, golf, voetbal en hardlopen. Voor al deze sporten is gespecialiseerd schoeisel te koop en ook te aan te raden.
In de praktijk zien wij echter nog veel mensen die op tennisschoenen gaan wandelen of op basketbalschoenen gaan squashen.
Iedere sport geeft zijn eigen specifieke belasting op de voeten en de benen en daar past een bepaald type schoen bij. Een tennisser zet bijvoorbeeld veel meer draaiende en zijwaartse krachten op zijn voeten en benen dan een hardloper.
Schoen eigenschappen
Daar komt bij dat sommige mensen speciale eisen stellen aan hun schoeisel. Denk aan schoenen om een platvoet te corrigeren, hele lichtgewicht schoenen, of juist schoenen met een zeer sterke bodemplaat zoals gebruikt door golfers.
Een schoen heeft diverse kenmerken die per soort of type kunnen variëren. Zo heeft elk type schoen andere eigenschappen als het gaat om gewicht, stabiliteit, demping, materiaal, waterdicht, ademend en grip. En daarnaast willen de meeste mensen graag ook nog een mooi kleurtje.
Anti-pronatie zool
Er zijn dames met een zogeheten hallux valgus, een verdikking van het gewricht van de grote teen, soms als gevolg van een plat voetgewelf, soms als gevolg van het langdurig dragen van hakken. In deze gevallen kan een stijvere zool in sportschoenen belangrijk zijn zodat het pijnlijke gewricht niet teveel buigt. Ook wordt wel een anti-pronatie correctiezool geadviseerd.
Daarmee komen we op een veelvoorkomende stand correctie, de anti-pronatie zool. Wanneer de voetzool wat doorgezakt is, dit kan van nature zo zijn of bijvoorbeeld na een zwangerschap bij vrouwen, kan het raadzaam zijn deze te ondersteunen tijdens het sporten. Vaak is een podologische steunzool niet direct nodig, maar kan met een anti-pronatie schoen al heel wat ellende voorkomen worden. Bij de doorgezakte voet komen namelijk nogal eens hielsporen, achillespees- en kniepeesontstekingen voor. Zeker bij hardlopen, waar grote krachten en veel eenzijdige belasting op de voeten en benen uitgeoefend wordt.
Klachten? Vraag ons om advies!
Heb jij klachten aan voeten, enkels, knieën of zelfs heupen en onderrug, vraag jouw personal trainer bij Personal Fit Club eens om naar jouw schoeisel te kijken. Wij kunnen je gericht advies geven en eventueel naar voet- en schoenspecialisten doorverwijzen. Heb je naar aanleiding van deze blog vragen voor Personal Fit Club? Neem dan contact met ons op via onze contactpagina.