Weerstandsbanden zijn waarschijnlijk een van de voordeligste manieren om je hele lichaam te trainen. Deze fantastische en eenvoudige stukken elastiek bieden je de mogelijkheid om een full body workout te doen, waar je ook bent. Het is een geweldig klein hulpmiddel voor mannen en vrouwen en kan worden gebruikt voor een breed scala aan oefeningen, zelfs op kantoor of waar je ook bent. We zullen je laten zien waarom je een van deze rekbare banden zou willen hebben en er meteen mee aan de slag zou willen gaan.

 

Wat zijn weerstandsbanden?

Een weerstandsband is eigenlijk een stuk elastiek. Er zijn twee hoofdvormen:

  • Geluste banden (de band vormt een lus), die verkrijgbaar zijn in verschillende diktes die verschillende weerstanden bieden.
  • Niet geluste banden, een rekbaar elastiek met of zonder handvat.

Deze handige kleine trainingshulpmiddelen zijn er in een grote verscheidenheid aan kleuren en weerstanden. Dunnere en kleinere banden zijn lichter in gebruik, terwijl dikkere meer weerstand bieden en dus gebruikt worden voor zwaardere en meer gerichte training.

 

Leestip: Voel je fitter met Personal Fit Club

 

Wat kun je met weerstandsbanden doen?

Het mooie van weerstandsbanden is dat je een full body workout kunt doen zonder dure apparatuur en zware gewichten en je kunt ze gebruiken in kleine ruimtes. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. Je kunt dikkere gebruiken voor een krachttraining voor specifieke lichaamsdelen of een totale lichaamstraining. Je kunt ook dunnere banden gebruiken voor een warming-up, supersets, tijd-onder-spanningstraining en spieractivering. Ze kunnen worden gebruikt om spieruithoudingsvermogen en kracht op te bouwen.

Er zijn weerstandsniveaus die geschikt zijn voor iedereen, of je nu een bodybuilder bent of iemand die net begint met fitnessen. Kleinere en dunnere banden hebben een weerstand van 1-10 kg, terwijl de langere en dikkere banden een weerstand van 5-90 kg bieden. Dit betekent plezier en functionaliteit voor iedereen!

We raden aan om ongeveer 3-5 oefeningen per lichaamsdeel te doen, met 8-30 herhalingen, afhankelijk van de weerstand die je gebruikt. Overdrijf het niet en blijf onder de 30 herhalingen. Als je gemakkelijk 30 herhalingen kunt doen, schakel dan over op een hogere weerstand.

 

Hoeveel kosten weerstandsbanden?

Een van de beste dingen aan weerstandsbanden zijn de lage kosten. De meeste fitnessapparaten kosten best veel geld. Maar deze kleine flexibele banden kosten slechts iets meer dan een tientje voor een startersset, terwijl een meer geavanceerd pakket met meerdere banden en instructies rond de €70 kost.

Niet slecht voor een mobiele sportschool die je overal kunt gebruiken en zelfs in de kleinste reistas past.

 

Lees ook: Spotreductie – werkt het echt of is het een mythe?

 

Waarom weerstandsbanden iets voor jou zijn

Nu zou je op zijn minst de mogelijkheden van weerstandsbanden moeten inzien. Ze zijn goedkoop, kunnen letterlijk overal worden gebruikt en kunnen voor een heleboel oefeningen worden gebruikt, of je nu een pro-atleet bent of net begint met trainen met als doel de conditie van je lichaam te verbeteren en je energieniveau te verhogen.

Voor iedereen die naast de trainingen in onze personal training studio, of de sportschool, thuis nog wat extra’s wil doen, zijn weerstandsbanden een geweldig hulpmiddel.

Ben jij iemand die een paar keer per week bij ons langskomt? Ben je van huis voor een zakenreis of vakantie? Geen zorgen. Je kunt nog steeds blijven trainen met je banden, zelfs als je niet thuis bent en niet in je vertrouwde studio bent.

Een ander goed verkoopargument voor deze banden is het feit dat het internet vol staat met trainingsschema’s, oefeningen en mensen die je op weg kunnen helpen. Je hoeft alleen maar even op Youtube te zoeken en je zult veel kanalen vinden die veel hulp en inzicht bieden. Uiteraard kun je ook bij onze trainers de beste oefening vragen en uitgelegd krijgen, maar je bent dus totaal niet gebonden met een dergelijke hoeveelheid aanbod.

Hieronder noemen we een paar goede oefeningen om je op weg te helpen.

 

Weerstandsband oefeningen

Laterale loop

Een van de meest bekende resistance band oefeningen, en niet voor niets want het is geweldig voor je bilspieren en benen. Wikkel de band om je dijen en ga in een halve squatpositie staan. Til dan je rechtervoet op en doe een stap naar rechts, gevolgd door je linkervoet. Doe dit terwijl je in de lage positie blijft met je bovenlichaam en met je knieën gebogen. Om de oefening af te ronden, draai je de beweging om en keer je terug naar je beginpositie. Dit is één rep.

 

Deadlift

De deadlift is een van de beste oefeningen die we kennen. Het is een van de kernoefeningen waarmee je veel spieren opbouwt, en dat allemaal tegelijkertijd!

Ga rechtop staan met je voeten op heupafstand. Doe de weerstandsband om je voeten. Pak de band met beide handen vast. Scharnier dan bij je heupen en laat je bovenlichaam zakken, terwijl je je knieën licht buigt, tot je handen net voorbij je knieën komen. Keer dan langzaam terug naar een rechte positie. Dit is één rep. Kijk hier!

 

Hoge plank leglifts

Begin in de plankpositie, waarbij je handen en voeten de grond raken. Het is belangrijk om je handen onder je schouders te plaatsen en je lichaam in een rechte lijn te houden. De weerstandsbanden moeten rond je enkels zitten. Houd je core betrokken en je lichaam recht en til een van je benen op tegen de weerstand van de band in. Ga terug naar de startpositie en doe alle reps voor één been. Doe dan hetzelfde voor het andere been. De oefening zelf is vrij eenvoudig, maar zeer effectief voor je bilspieren, benen, buikspieren en core.

 

Neem voor meer informatie contact op met een van onze trainers voor een complete workout routine, aangepast aan jouw behoeften of kom langs in een van onze studio’s en laat ons het voordoen.